Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Bambusz HEADING_TITLE

Bambusz

  Dátum: 2005 May 16, Monday
Hír összefoglalása:
A kertek gerillája a bambusz, Miért pont bambusz ?, Keleti csoda: Bambusz a kertben


Hír tartalma:

A kertek gerillája,
a bambusz
Czauner Péter, 2004. október 1. 00:00


A távoli Ázsiából érkező növények az európai kertbarát számára szokatlan módon növekednek, szaporodnak, terjeszkednek. Minden távolról jött növény egzotikus látványt nyújt a megszokott virágok, cserjék, fák között - viszont jellemzően drágább és jóval érzékenyebb náluk.


A magyar kertek egyik ázsiai csodanövénye a bambusz, amelynek honosításával egyre többen próbálkoznak. Sikerrel, ugyanis sok olyan fajtája van, amelyik elviseli a mínusz 25 fokos hidegeket is, tehát a kifagyás veszélye nélkül telepíthetjük. Ennek legjobban a növénykereskedők örülnek, hiszen egy-egy bambusztő 3000-7000 forintba kerül.

Aki bambuszt akar telepíteni, először beszéljen olyan kerttulajdonossal, akinek már sikerült megszelídítenie ezt a törekvő, jellemzően hatalmasra növő füvet. A bambusz ugyanis, ha tápanyagot és vizet kap, megállíthatatlan. Nem árt a bambuszirodalmat tanulmányozni, s a botanikus kertben is szemügyre venni, hogy az elmúlt fél évszázadban Európában egyre népszerűbb növénycsoport tagjai mire képesek. Vásárolható belőlük fűméretű, de 15 méteresre is megnövő.

Az örökzöld bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak. Vannak olyan fajaik, amelyek leveleiket addig megtartják, amíg a száruk él, az ilyen levélmatuzsálemek akár 5-10 évesek is lehetnek. Ezért elképzelhető, hogy egy egy évtizedes - a szó szoros értelmében - viharvert lombozat miként fest. A bambusz sajátossága, hogy rugalmas szára gyorsan növekszik, s élete során folyamatosan szilárdul. Mindez elegendő ahhoz, hogy egy tágas kert impozáns díszévé váljon. A kisebb kertekbe azonban csak fenntartással szabad beengedni.

Egyfajta élő kertdíszként is hasznosítható a bambusz, hiszen a növény elviseli, hogy felkopaszítsák, szárát térelválasztónak befonják, vagy sűrű, kopasz törzsű minierdőként tartsák. Különösen a színes, foltos, vagy éppen fekete törzsű változatai nyújtanak egzotikus látványt. A 6-7 méter magasra megnövő fekete bambusz a díszkertek kedvenc fajtája. Frissen kihajtó szárai sötétzöldek, majd őszre foltosak lesznek....

Forrás: Népszabadság online


Miért pont bambusz ?

A bambuszok, üreges fafajták, a pázsitfûfélék családjába tartoznak, örökzöld növények. Leveleiket egész éven át, sõt több éven keresztül is megtartják – amíg a szár él /kb. 5-6 év/. A szár ez idõ alatt folyamatosan szilárdul. Végleges magasságát egy – két év alatt eléri, utána évtizedekig „hízlalja” a törzsét. A bambusz nem válogat a talajban. Jól fejlõdik homokos és agyagos talajban egyaránt. A bambuszok a Föld leghasznosabb és legszebb növényei közé tartoznak. Gyakori, hogy építkezéseken is használják, mivel tartós és rendkívül erõs....

Forrás: Makro-Tex


KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN

A bambuszok a föld legszebb és leghasznosabb növényeihez tartoznak. Kertünket a fény, mozgás és tér békés szentélyévé alakítják, megérintve lelkünket és szellemünket.

Figyelmeztetés: hamarosan tőrbe csalja a bambusz bűvölete!

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak, örökzöld növények, levelüket egész éven át, sőt több éven keresztül is megtartják,- amíg a szár él. Ez 5-6 évet jelent. A szár ezen idő alatt folyamatosan szilárdabbá válik. Ezek a megfásodó, rugalmas szárú, elbűvölően elegáns növények rendkívüli változatosságuknak és örökzöld mivoltuknak is köszönhetik, hogy egyre inkább elfoglalják méltó helyüket a világ kertjeiben.

Forrás: Édenkert magazin


BAMBUSZ

A bambusz (Bambusa arundinacea) Kína egyik legfontosabb növénye, gyakorta "Kína barátjának" is nevezik. Ez az a növény, amelyet a legsokoldalúbban használnak fel, a gyékény-, kosárfonástól, a sétapálcától, a hangszereken, bútorokon keresztül egészen a házépítésig szinte kimeríthetetlen azon termékek száma, amelyekhez kiváló alapanyagul szolgál. Bambuszcsíkokra írták a kínai műveltség legkorábbi műveit, melyeket összefűzve, tekercsekben tároltak. Az egyik legkorábbi (Zhou-kori) krónika címében is megőrizte a bambusz ilyen célra történő hasznosítását: Bambusz-évkönyvek (Zhu shu jinian)....

Forrás: Terebess.hu

További információk:

Kertészet Online ÁruházHírek statisztikája:
Megnézve:6240
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus