Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
  Bestline kiadó
  Dialóg Campus
  Édesvíz kiadó
  Európa kiadó
  Geomédeia kiadó
  Ulpius-ház
  Terebess kiadó
  Tinta kiadó
  Typotex Kft.
  Egyéb kiadók könyvei
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Gyermekek gyógyítása homeopátiával HEADING_TITLE

Gyermekek gyógyítása homeopátiával

  Dátum: 2005 February 20, Sunday
Hír összefoglalása:
Gabrielle Pinto és Murray Feldman: Gyermekek gyógyítása homeopátiával
Hányan álltunk már tehetetlenül ismétlődő fülfájástól, náthától, láztól szenvedő gyermekünk ágyánál, láttuk, hogy csak antibiotikumot kap...


Hír tartalma:Előszó

Az utóbbi években számos kitűnő ismertető jelent meg a homeopátiáról. Ezekben sokszor szerepeltek információk az egészséggondozásról is. Egyikben sem foglalkoztak azonban a gyermekes családok igényeivel. Murray Feldman és Gabrielle Pinto jelen munkája tökéletesen kielégíti ezt az igény.
Mindkét szerző a homeopátia elismert szakembere és tanára, együttműködésük eredményeképpen vált ez a könyv teljessé és könnyen érthetővé. Csaknem minden betegséget felölel. Semmit sem hagy magyarázat nélkül. Segít a szülőknek a homeopátiás szerek kiválasztásában, beadásában, tárolásában és értékelésében. Emellett tisztázza az egyes panaszok okát, a szakmai segítség igénybevételének szükségességére utaló figyelmeztető jeleket. Az egyes fejezetek gondosan vezetik végig a szülőket a felmerülő kérdéseken.
Az utolsó fejezetben a szerzők áttekintették a leggyakoribb alkati típusokat, részletesen ismertetve az egyes szereket. Ennek alapján a szülő jobban felkészülhet a beszélgetésre a homeopata szakemberrel, kellő mélységű ismeretekkel felruházva. Az alkati típusok alapján a szülők jobban megérthetik a homeopátia teljes működését.
A könyv komoly hiányt tölt be a szakmában és a társadalomban. Jól szervezett, gyakorlati útmutató az otthon is alkalmazható alternatív gyógymódok leghatásosabbikáról. Minden család használhatja ezt a könyvet.

Dr. Roger Morrison

Bevezetés

Hányan álltunk már tehetetlenül ismétlődő fülfájástól, náthától, láztól szenvedő gyermekünk ágyánál, láttuk, hogy csak antibiotikumot kap, és mindig azzal biztattak bennünket, hogy nincs komoly baj? Néha azt hallottuk, „nincs mit tenni. Várni kell.”
Ez a könyv azok számára készült, akik szeretnék tudni, van-e más lehetőség. Olyan alternatíva, amelyik biztonságos, nem toxikus és hatásos.
A homeopátia a természetgyógyászat egyik legrégebbi és leginkább elfogadott formája. Már majdnem 200 éve felfedezték, de a modern gyógyszerek bevezetésével a XX. század elején lanyhult iránta az érdeklődés. Ma azonban a homeopátia világszerte reneszánszát éli. Ennek fő oka, hogy a hivatalos gyógyszerek nem váltják be az eredetileg hozzájuk fűzött reményeinket. Az új baktériumtörzsek, a krónikus betegségek előfordulásának növekedése, a gyógyszerek mellékhatásai miatt az emberek a homeopátia felé fordultak. Ez nem jelenti a hagyományos orvoslás által elért eredmények lekicsinylését, csak azt, hogy nem a gyógyszerek hozzák meg az egyedüli megoldást.
Egyesek minden kis fájdalomra fájdalomcsillapítót, a legkisebb feszültség és alvászavar esetén pedig antidepresszívumot vagy altatót szednek. Bár rövid távon ezek a gyógyszerek egyértelműen hatásosak, csak időleges és néha elégtelen megoldást jelentenek. Az állandó gyógyszerszedés gyengíti a szervezet saját ellenálló képességét, növekszik a gyógyszerigény, függőség alakul ki, és még nehezebbé válik a gyógyulás.
Másrészről a homeopátia „holisztikus” szemléletű. Az egész embert kezeli – azt a személyt, aki beteg –, nem a tüneteit. Ezért aztán nincs olyan szer, amelyik adott esetben minden beteg számára megfelelő lenne. Bár ugyanabban a betegségben szenvedhetnek, a különböző embereknek más szerre lehet szükségük.
Mielőtt a homeopátiás gyógyszert felírná, a szakember felméri a beteg viselkedését, érzelmi állapotát, azt, hogy hogyan válaszol szellemileg és testileg a stresszre.
Homeopátiás gyakorlatunkban örömmel láttuk, hogy a gyermekek milyen gyorsan reagálnak a homeopátiás gyógyszerekre. A felnőttek esetében a betegség természetes lefolyását gyakran torzítja a kórelőzményben szereplő érzelmi sérülés vagy a hagyományos gyógyszerek túlzott alkalmazása. Még a fogamzásgátló tabletták is károsíthatják a hormonális ciklust, és megváltoztathatják a szervezet egészséges működését. A gyerekek viszont korábban rendszerint nem szedtek gyógyszereket a tüneteikre, és a tüneteket spontán módon, a maguk valóságában élik meg. Természetes képességüket az egészségre, a gyógyulásra és a boldogságra még nem csökkentették vagy torzították el sem a túlzott gyógyszerelések, sem az érzéseik, hiedelmeik és szorongásaik.
Akik azt állítják, hogy a homeopátiás gyógyszerek placebóként hatnak, nézzék meg, hogyan reagál egy csecsemő a homeopátiára. Csodálatos élmény látni, hogy a megfelelően kiválasztott szer hatására hogyan menekülhet meg a gyermek a mandula eltávolításától vagy a fülébe ültetendő tubustól.

Homeopátia alkalmazása az egyszerű betegségek kezelésére
A könyv célja elsősorban az öngyógyítás segítése. Ez azt jelenti, hogy segíti a szülőt aktívan részt venni gyermeke egészségének megőrzésében apró akut panaszok – például, köhögés, nátha – és nem életveszélyes, elsősegélyre szoruló állapotok ellátásakor.
Megpróbáltuk egyszerűen elmagyarázni a homeopátia lényegét, hogy könnyen és hatásosan alkalmazhassuk. Így az az olvasó is megértheti, aki semmit vagy csak nagyon keveset tud a homeopátiáról.
A könyv azzal az elmélettel is megismertet, hogy a homeopátia rendkívül hatásos lehet a fertőző betegségek, például a mumpsz és a kanyaró, valamint más problémák, például a hiperaktivitás, az ágybavizelés és az érzelmi megterhelések bizonyos fajtáinak késői következményei esetén. Nem mondjuk meg, hogyan kezelhetők ezek a krónikus panaszok önállóan, de megmutatjuk, hogyan fordul a homeopátiás szakember ezeknek a panaszoknak a gyógyítása felé. Az olvasó megismerheti a leggyakrabban javasolt készítményeket, bevezetést nyerhet a homeopátia tudományába.
Ez a könyv nem tesz senkit homeopátiás szakemberré, nem tanítja meg azt sem, hogyan kell kezelni a hosszan tartó, krónikus betegségeket. Nem helyettesítheti a szakszerű orvosi diagnózist és a tanácsadást sem; súlyos akut betegség esetén mindig forduljunk orvoshoz. Ha az olvasó bármilyen helyzetben a legkevésbé is bizonytalan vagy aggódik, inkább forduljon orvoshoz. Így még hatásosabban használhatja ezt a könyvet.

A szülők természetesen mindig aggódnak, ha beteg a gyermekük. Nagy bátorság kell hozzá, hogy az antibiotikumok és más gyógyszerek helyett homeopátiás készítményeket alkalmazzanak. A homeopátiás gyógyszerek gyöngédek és biztonságosak. Ezért, még ha nem használnak is rögtön, nem jelentenek veszélyt a gyermekre. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy először apró panaszok kezeléséhez használják ezt a könyvet, hogy kialakuljon a bizalmuk iránta. Ha egyszer tapasztalták, hogyan épült fel gyermekük a náthából, jobb helyzetben lesznek más panaszok kezelésekor, és a család életébe beépíthetik a homeopátiás orvoslást.
Bízunk benne, hogy a szülőket meg fogja győzni a homeopátia kedvező hatása, és még többet szeretnének majd megtudni erről a csodálatos gyógyításról.

Hogyan használjuk ezt a könyvet?
Az Első fejezetből olvasónk megtudhatja, hogyan gyűjtsön össze minden fontos információt a gyermek állapotáról, aminek alapján eldöntheti, melyik homeopátiás gyógyszer lehet a leghatásosabb. Ebben a fejezetben röviden összefoglaltuk a homeopátia fő alapelveit is, amelyekkel tisztában kell lennie. A fontos homeopátiás szakkifejezéseket itt és a szószedetben (201. oldal) ismertettük. Ajánljuk, hogy olvassa el a Második fejezetet is a homeopátiás orvoslás történetéről és filozófiájáról. Ez segít az eset megismerésében és a szer kiválasztásában.
A könyv terápiás egysége három részre tagolódik:

1. Elsősegély (Negyedik fejezet)
2. Gyakori betegségek és mindennapi panaszok (Ötödik fejezet)
3. Fertőző gyermekkori betegségek (Hatodik fejezet)

Válassza ki, melyik fejezetre van szüksége, vesse össze a gyermek tüneteit az egyes homeopátiás gyógyszereknél felsoroltakkal. A legjelentősebb tüneteket vastag betűvel tüntettük fel.
A gyógyszereknél felsorolt tünetek közül nem kell mindegyiknek jelen lennie a helyes diagnózishoz. Három kifejezett, magával a gyermekkel (érzelmi és szellemi állapotával) és nem a betegséggel összefüggő tünet fennállása általában elég ahhoz, hogy megbízhassunk választásunk helyességében.
Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó szert választottunk, keressük meg a Materia Medica című (Tizedik) fejezetet. Ez segít tisztázni a lehetőségeket. A módosító körülmények (amelyek rontják, vagy javítják a gyermek tüneteit), a tipikus viselkedés és egy-két jellemző tünet (mely ismét inkább a gyermekre, mint a betegségre jellemző) fontosabbak, mint magának a betegségnek a tünetei, amelyek minden hasonló gonddal küzdő gyermek esetében jelentkeznek.
Ha megtaláltuk a megfelelő gyógyszert, az utasítás szerint adjuk azt a gyermeknek. Egyszerre csak egy szert adjunk. Ha a gyermek egyidejűleg kétféle panaszt is említ. akkor először a sürgősebbet vagy a súlyosabbat kezeljük, csak azután foglalkozzunk a másikkal.
Minden betegségre vagy állapotra megbízható irányelveket ismertetünk a potencia kiválasztására és alkalmazásának gyakoriságára. Az ismétlést mindig a panasz súlyossága irányítja. Ezért hasznos lehet A potencia kiválasztása és ismétlése című (Harmadik) fejezet.
Az Érzelmi fejlődés című (Nyolcadik) fejezet a saját információinkra épít. Ilyen problémák esetén gyakran nagyon hatásos a homeopátia, de kérjünk segítséget szakembertől is.

ELSŐ RÉSZ
MI A HOMEOPÁTIA?

Első fejezet
Vizsgáljuk meg gyermekünk esetét

Ahhoz, hogy megtudjuk, mi a baj, és a megfelelő homeopátiás gyógyszerrel kezelhessük, fel kell ismernünk, vajon elsősegélynyújtásra szorul-e a gyermek, akut vagy krónikus betegségben szenved-e. Ebben a könyvben segítséget kaphatunk az elsősegélynyújtáshoz és az akut panaszok ellátáshoz, krónikus betegség esetén viszont homeopátiás szakemberhez vagy orvoshoz kell fordulni.

Elsősegélynyújtást igénylő esetek
A homeopátia jó megoldást jelent véraláfutások, csípések, rándulások, sebek, törések, bőrhorzsolások, égések és más hasonló sérülések esetén, amelyeket általában külső ok vált ki, és amelyek nem állnak összefüggésben a gyermek kórtörténetével vagy hajlamaival (azaz a betegségre adott egyéni reakcióval). Az ilyen esetekben azonban egyéb kezelés is szükséges. Csonttörésnél például természetesen gipszkötésre is szükség van a homeopátiás gyógyszer mellett.

Akut betegségek
Az akut betegség kezdete és vége határozott, alkalomszerűen lép fel. Gyakran kimutatható a nyilvánvaló oka, például ételmérgezés vagy megfázás. A gyermekkori betegségek (például a kanyaró és a mumpsz) ebbe a kategóriába tartoznak, miként az influenza, a köhögés, a fülfájás és más hasonló panaszok is. Akut betegségek esetén különböző tünetekkel találkozunk; ebben különböznek az elsősegélyre szoruló állapotoktól.
Az egyszerű akut betegség gyakran hatékonyan kezelhető otthon homeopátiás gyógyszerekkel. Ezek a betegségek bizonyos idő alatt sokszor maguktól is elmúlnak, de a megfelelő homeopátiás szer enyhítheti a szenvedést és megelőzheti a szövődményeket.
Meg kell említeni, hogy egyes akut betegségek – például a tüdőgyulladás – életveszélyesek lehetnek. Ezek kívül esnek e könyv keretein, és szakellátást igényelnek.

Krónikus betegségek
A krónikus betegségeknek sajátos jellemzői vannak. Gyakran időről időre visszatérnek (ahogy néhány esetben a fülfájás, az influenza, a köhögés, a nátha, a mandulagyulladás és a bőrbetegségek). Ezek akut betegségnek tűnhetnek, de valójában, újra és újra visszatérve, krónikussá válnak.
Az évek során romló állapotokat is krónikusnak nevezzük. A gyermek akár születhet is krónikus betegséggel, néha pedig nem állapítható meg a baj határozott kezdete.
Krónikus betegségek gyakran súlyos akut betegség vagy nagy érzelmi megrázkódtatás után is elkezdődhetnek. A homeopátia ezt úgy fejezi ki, hogy a beteg „azóta soha nincs jól”.
A krónikus betegségek nem mutatnak hajlamot a spontán gyógyulásra, mint az akut betegségek. Ezeknek a kezelése jóval bonyolultabb, ezért homeopátiás orvoshoz kell fordulni, aki figyelembe veszi a gyermek hajlamait is.
Azt tanácsoljuk, hogy ha a szülő nem biztos benne, mi lehet a gyermek baja, azonnal forduljon homeopátiás orvoshoz.

Hogyan mérjük fel a gyermek állapotát?
A homeopátiában a „tünet” szót tág értelemben alkalmazzák, ez a szó jelöl minden
jelenlegi és közlemúltban lezajlott változást az egészséges állapottól a betegig. Figyelembe kell venni a jeleket, például a lázat, a pulzusszámot, a légzést, a bélműködés megváltozását és a vizelési zavarokat, de fontosabbak a gyermekre egyénileg jellemző tünetek.
Minden gyermeket személyiségének, és nem csak a betegségének megfelelően kell kezelni. Például az influenza tünetei jól ismertek: fájdalmak, láz, fáradtság, gyengeség. De e gyakori influenzás tünetek mellett előfordulhat, hogy az egyik gyermek nem akar inni, azt szeretné, ha mellette maradnánk, és melegen tartanánk. A másik gyermek esetleg nagyon szomjas, elutasítja a társaságot, és nem tűri a meleget. A harmadik talán borzong, sírdogál és hideg italt kíván. Ezek a beteg gyermekre jellemző egyéni tünetek. A homeopátia ezeknek a tüneteknek nagyobb jelentőséget tulajdonít.
A bemutatott három gyermeknek ugyanarra a betegségre háromféle szert kell adni, mert egyéni tüneteik különbözőek. Melyek azok a tünetek, amelyek egyedivé teszik a gyermek betegségét? Minden esetben ezt kell kideríteni.
A testi tünetek mellett a betegség szellemi és lelki tüneteket is okozhat. Az egészségen boldog és önálló gyermek hirtelen ragaszkodóvá és ingerlékennyé válhat; kedves kislányunk egyszerre csak azt kívánhatja, hogy hagyjuk békén. Fontos számba venni ezeket a változásokat is a gyógyszer kiválasztásakor. Valójában a homeopátiás kezelés sokszor csak ezeken a tüneteken alapul.
Változást vehetünk észre a gyermek étvágyában: esetleg hirtelen elutasítja kedvenc ételét, olyasmit kívánhat meg, amit addig látni sem bírt; az általában egészségesen szomjas gyermek esetleg most semmit sem akar inni.
A gyermek állapotát rontó és javító tényezőket hívjuk modalitásoknak; ezek nagy jelentőségűek. A hasfájós gyermek állapota javulhat, ha meleg vizes palackot teszünk a hasára. A lázas gyermek jobban érezheti magát nyitott ablak mellett, de lehet, hogy csak akkor hagyja abba a sírást, ha átöleljük. A torokfájás meleg ital hatására esetleg javul. A hidegre korábban soha nem panaszkodó gyermek számára egyszerre csak nem lehet elég meleget biztosítani. Ez a néhány eset példa a modalitásokra; figyelembe vétele segíthet a megfelelő gyógyszer kiválasztásában.
További hasznos segítség lehet, hogy a gyermek hogyan írja le a fájdalmat vagy a panaszait. Említhet görcsöket, égést, nehézséget, zúzódást vagy hasonlíthatja valamihez az érzését („mintha labda lenne a hasamban” vagy „mintha valami összeszorítaná a fejemet”). Ezek a leírások nagyon hasznosak, és nem szabad őket elfelejteni a homeopátiás gyógyszer kiválasztásakor, vagy ha a tüneteket ismertetjük a homeopatával.
A tünetek helyes meghatározásához gyakran gondos megfigyelés szükséges, különösen, ha a gyermek túl kicsi vagy rossz állapotban van ahhoz, hogy ő maga fogalmazza meg őket. A következő lista segítséget nyújthat a szükséges információk megszerzéséhez.

1. Kiváltó ok – Nagyon fontos lehet. Például azután kezdődtek a panaszok, hogy a gyermek megázott? Melegek a nappalok, de hidegek az éjszakák? Akkor betegedett meg a gyermek, amikor erős, száraz, hideg szélben tartózkodott? Ezek bizonyos gyógyszercsoport alkalmazása mellett szólnak.
2. Testhőmérséklet – Ellenőrizzük. Ha a nap folyamán változik, jegyezzük fel, mikor történik a változás.
3. Légzés – Jegyezzük fel, hogy változott-e, és hogyan.
4. Bőrszín – Keressük a változásokat, a bőrpírt, a sápadtságot vagy a kipirult arcot.
5. Verejtékezés – Többet vagy kevesebbet verejtékezik a gyermeke a szokásosnál? Más a verejték illata? Olyan testrészek is verejtékeznek, amelyek egyébként nem szoktak?
6. Vérmérséklet és reakciók – A gyermek ingerlékeny, sírós, szorong, fél vagy közömbös? Hogyan reagál az érzelmekre, a társaságra?
7. Delírium – Lázálmok gyötrik a gyermeket? Ha igen, mit mond közben?
8. Hang – Milyen a hangja? Gyenge, rekedt, elhaló?
9. A panasz helye – Hol jelentkezett a fájdalom?
10. Érzés – Hogyan írja le a fájdalmat?
11. Javulás/rosszabbodás – Mi enyhíti, és mi fokozza a fájdalmat?
12. Étvágy és szomjúság – Éhes vagy szomjas a gyermek? Ha igen, mit szeretne enni/inni? Inkább meleg vagy inkább hideg ételt kíván?
13. Energia – Csak fekszik, vagy tévét néz? Túl rosszul van ahhoz is, hogy a kedvenc játékával játsszon, vagy ugrik érte?
14. Takaró – Kéri-e a takarót vagy inkább kitakarózik, azt szereti-e, ha nyitva vagy ha csukva van az ablak?
15. Idő – A napnak és az éjszakának melyik szakában van rosszabbul vagy jobban?
16. Szokatlan tünetek – Észlelhető-e bármi szokatlan a gyermek viselkedésében, vagy amit nem várnánk ennek a betegségnek az esetén? Értékesek lehetnek a furcsa, szokatlan, különös tünetek is. Ennek példája az a lázas gyermek, aki állapota ellenére egyáltalán nem akar inni, vagy ha az, aki jobban lesz, ha a tályogját megérintjük.
17. Mi az orvosi diagnózis?

Csecsemők és kisgyermekek
Figyeljük meg gondosan, mit csinál a gyermek. Ha a fülén tartja a kezét, akkor valószínűleg a füle fáj. Ha felhúzza a térdét, akkor a hasa fájhat. A torkát vagy a fejét szorítja? Sír vizelés vagy székelés előtt? Mindezek a megfigyelések sokat elárulnak a betegség lehetséges helyéről és természetéről. A felnőttek rendszerint elmondják a panaszaikat, a gyermekek megmutatják.

FORRÁS: ÉDESVÍZ KIADÓ

Édesvíz kiadó könyveiHírek statisztikája:
Megnézve:7371
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus