Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Élő Ételek, Az Egészségért HEADING_TITLE

Élő Ételek, Az Egészségért

  Dátum: 2005 February 26, Saturday
Hír összefoglalása:
B.R. Clement-DiGeronimo: Élő Ételek, Az Egészségért
A Hippokratész-étrend egyik célja, hogy olyan ételekkel lássa el a testet, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok gyors felszívódását és a salakanyagok gyors megsemmisítését...


Hír tartalma:7. A HIPPOKRATÉSZ
EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ PROGRAM
ELŐNYEI


Bárki, aki az élő ételek étrendjét követi, automatikusan javítja az egészségét, lassítja az öregedést. A szellem frissességére, éleslátásra tesz szert, hallatlanul fölerősíti az immun­rendszerét. A Hippokratész-program azonban több mint egyszerű étrend. Amikor a program egyéb részeit nyers táplálékokkal egészítjük ki, a lehető legjobb eredményeket érjük el. Az étrend változtatása mellett tehát a következő dolgokat ajánljuk: az ételek figyelmes összepárosítása; a böjtölés; a vastagbél tisztítása; a testedzés; a bőr szárazon való dör­zsölése; aromaterápia; szaunázás, gőzfürdő, masszázs vízsugárral és kézzel; elektromos- és lézerterápia.

AZ ÉTELEK ÖSSZEVÁLOGATÁSA

A Hippokratész-étrend egyik célja, hogy olyan ételekkel lássa el a testet, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok gyors felszívódását és a salakanyagok gyors megsemmisítését. Az intézetben előadást tartok arról, hogy az egyidőben elfogyasztott ételek hogyan hátrál­tathatják vagy segíthetik ezt a folyamatot. Még ha kizárólag nyers táplálékokat eszünk, akkor is elvész az egészségére gyakorolt jótékony hatás egy része, ha ezek az élelmiszerek nincsenek összhangban.

Íme ételek összeválogatásának alapelvei:

Az ételeket természetes vegyi anyagok alkotják. Testünk hasonló a laboratóriumi kémcsövekhez. Akár a kémiai kísérletekben, a megfelelő elemek keveredése külön­böző reakciókat eredményezhet: a nyugtató hatásútól a robbanóig. A keményítőben dús élelmeket például lúgos hatású, szájban termelődő, emésztést elősegítő nedveknek kell kísérniük. A fehérjében gazdag élelmek pedig a gyomorban képződő savakat igénylik. A savas és a lúgos kémhatású nedvek keveredése semlegesíti egymást. Így aztán a keményítőben és a fehérjében gazdag élelmek együttese mindegyikük emész­tését lassítja, s ettől gyomorrontásunk lesz.
Különböző savas/lúgos kénhatású környezetben különböző ütemben emésztünk. Olyan ez, mint a több sebességre képes autók az autóúton. Ha lassúbb sebességgel haladó autó kerül a gyorsabb elé, a gyorsabbnak lassítania kell, hogy ne kerüljön sor balesetre. Ha ugyanez történik az ételekkel, a „gyorsabb” étel belerohan a „lassúbba", majd gyomorrontás, felfúvódás vagy rossz felszívódás formájában okoz balesetet a szervezetünkben.
Az alapvetően összeillő ételcsoportok

A következő oldalakon az emésztés gyorsasága szerint csoportosított ételeket találhatunk (a gyorsabbtól a lassúbb felé). A hasonló emésztési idővel rendelkezők együtt fogyaszthatók, amíg az eltérő emésztési idejű ételeket más-más étkezések során ajánlatos enni. Az itt látható felsorolás csupán minta. Ennél sokkal többfélét ehetünk; mindössze be kell sorolnunk a megadott kategóriákba.

15-30 PERC: BÚZAFŰ

A búzafüvet (lásd a 9. fejezetnél) étkezések előtt vagy üres gyomorral fogyasszuk. Ehető-iható egymagában vagy zöldséglevek kíséretében.

15-30 PERC: DINNYEFÉLÉK

A dinnyeféléket mindig a maguk érési idejében együk. Gyorsan emésztődnek. Más gyümöl­csökkel együtt (mondjuk gyümölcssalátában) a lassabban emészthető gyümölcsök késleltetik a feldolgozását, ami erjedést okozhat.

1-4 ÓRA: GYÜMÖLCSÖK

Egyes gyümölcsök emésztési ideje hasonló a dinnyékéhez, ám mégsem ehetőek együtt. A savas, savanyú vagy édes gyümölcsök víz- és cukortartalma különböző. Az emésztésük könnyebb, ha ennek figyelembevételével párosítjuk őket.

Savas gyümölcsök (1-1,5 óra): grapefruit, citrom, narancs, gránátalma, ananász, eper, meggy.

Savanykás, kesernyés gyümölcsök (1,5-2 óra): alma, sárgabarack, szamóca, málna, egres, a bogyós gyümölcsök nagy része, szőlő, kivi, mangó, körte, barack, cseresznye.

Édes gyümölcsök (4 óra): a banán, az összes aszalt gyümölcs, a datolya, a füge, a mazsola.

2-3 ÓRA: ZÖLDSÉGEK

Csíráztatott lucerna, hajdina, fejes káposzta, lóhere, fokhagyma, kelkáposzta, lencse, mungóbab, mustár-, retek-, napraforgómag.

Gyümölcsnek számító zöldségek (Amerikában, azaz nem édes gyümölcsök): uborka, piros fűszerpaprika, paradicsompaprika, spárgatök, cukkini, patisszon.

Zöldlevelűek: fejes káposzta, fehérrépa, zöldsaláta, csírázott mustármag, mogyoróhagyma, spenót, vízitorma (zsázsa).

Alacsony keményítőtartalmú gyökerek: répafélék, bojtorján, sárgarépa, paszternák, retek, fehérrépa.

3 ÓRA: KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK

Csíráztatott gabonák: amarant, árpa, köles, rozs, búza. Csíráztatott hüvelyesek: csicseri­borsó, lencse, zöldborsó. Tökfélék: sütőtök. Burgonya: csicsóka.

4 ÓRA: FEHÉRJETARTALMÚAK

Magok: tök-, szezám-, napraforgómag.

Olajos magvak: dió, mandula, mogyoró, fenyőmag, paradió (v. brazil dió), napraforgómag stb.

Úgy a legkönnyebb összeválogatni az ételeket, hogy minden étkezéshez az egyik csoportból választjuk ki az összetartozóakat. Ha mégis kevernénk a csoportokból, ne feledjük a Hippokratész Intézet erre vonatkozó útmutatását:

A zöldségek nem illenek a gyümölcsökhöz. A gyümölcsökben található cukor és sav­tartalom lassítja a zöldségek szénhidrátjainak emésztését és erjedését. Puffadást, gázképződést okoznak. Legjobb, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket külön étkezések alkalmával fogyasztjuk. Két órával a zöldségekből és a csírákból álló táplálék után olykor ehetünk gyümölcssalátát.
Kerüljük a savas és az édes gyümölcsök együttes fogyasztását! Ha mégis keverjük, akkor vagy az édes vagy a savas gyümölcsöket párosítsuk a savanyúakkal. Étrendünk ne tartalmazzon 15%-nál több gyümölcsöt!
Valamennyi zöld csíra és zöldség (beleértve az avokádót) jól illenek egymáshoz. Az avokádóból, magokból vagy csonthéjasokból készült köretek jól illenek a zöld­ségekhez és a csírákhoz. Mindazonáltal túlságosan ne vegyítsük egyetlen étkezésen belül! Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy egyik összeállításban se szerepeljen ötnél többféle élelmiszer.
A gyümölcsökhöz ne együnk kenyeret, csíráztatott-vagy pörkölt gabonát.
Általában étkezés közben ne igyunk! Az ivóleveket jobb felhasználás előtt 15-30 perccel vagy étkezés után 2-3 órával fogyasztani. Az evés közbeni ivás gyengíti az emésztőnedvek hatását; ráadásul, ha természetes ételeket eszünk, nem kell szomjat oltani, mivel magas a víztartalmuk.
Étkezéskor fogyasszuk előbb a nyers ételt, és csak azután a főttet. Máskülönben a főtt étel megakasztja az élő, nyers táplálék emésztését, így erjedéshez és gázképződéshez vezet.
JÓ ÖSSZETÉTELEK

fehérjék és csírák zöld levelűekkel,
keményítő tartalmúak és csírák zöldségekkel,
csak az egyik csoport termései.
ROSSZ ÖSSZETÉTELEK

gyümölcs- és keményítő tartalmúak,
gyümölcs és fehérje együtt,
gyümölcs és zöldség együtt,
keményítő és fehérje együtt.
(A gyümölcs- és zöldség szabály alól csak az avokádó, a hagyma és a fokhagyma a kivétel. Ezeknek bármelyike keverhető gyümölcsökkel vagy zöldségekkel.)

Némi időt igényel, amíg gyakorlatra teszünk szert az ételek helyes társításának művészetében, ugyanis meg kell változtatnunk a „jó” ételekről berögződött fogalmainkat. Vegyük például a csak természetes anyagokat tartalmazó műzliszeletet! Ez rendszerint rúddá tekert zab (keményítő), dió (fehérje), méz (cukor) és szárított (édes) gyümölcs tartalmú. A fehérjével kevert keményítő különböző gázokat képez mint például a kén. A keményítő és az édes gyümölcsök elegye erjedést és alkoholt hoz létre a belekben.

Sok gyakorlattal és türelemmel hamarosan eljutunk oda, hogy már nem csak a táplálék­tartalmuk szempontjából válogatjuk meg az ételeinket, hanem az együttes hatásukért is.

...


8. MÁR BEVÁSÁRLÁSKOR
GONDOLJUNK AZ EGÉSZSÉGÜNKRE

...

Tengeri zöldségek azaz algák, hínárok

Mindenképpen vásároljon tengeri algákat. A tenger az ásványi anyagok leggazdagabb tárháza, s könnyen hozzáférhetőek a tengeri növényekben. Ezerhétszáz különböző fajuk lelhető fel az óceánokban, a legismertebb közülük a nagy barnamoszat. A tizenkét alapvető tengeri ásványt tartalmazó növények között egzotikusabb és talán kevésbé ismert az arame, a wakami, a nori, a hidziki és – a talán közismertebb – a dulse és a barnamoszat.

Az algáknak tulajdonított jótékony hatások egyike a belek emésztőtevékenységének élén­kítése. Továbbá az algákban található szénhidrátok nem emelik a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az algákra akkor figyelt fel a Nyugat először, amikor Kaliforniában beteg szarvasmarhákon azzal kísérleteztek, hogy a szokásos táplálékuk mellé nagy mennyiségű algát kevertek. A tesztek számos betegségnek sikerrel véget vetettek, így a kísérletet nemsokára a hiánybe­tegségekkel küzdő embereken folytatták. Az algák egyes étrendi hiánybetegségek helyre­hozásában biztonságos és megbízható táplálékkiegészítőnek bizonyultak.

A jód az egyetlen olyan ásvány, amelyik a tengerből származik. A pajzsmirigynek jódra van szüksége az emésztést segítő tyroxin nevű hormon termeléséhez. Megfelelő mennyiségű tyroxin nélkül az élelem – lassú égése folytán – nagy része zsírrá válik. Az agynak szinten jódra van szüksége; a jódhiány nehézkes felfogást és különböző fokú értelmi fogyatékosságot okoz. A jód megöli a véráramban található kártékony baktériumokat; ezért az összes vér tizenhét másodpercenként halad át a pajzsmirigyen. A jódhiány szintén szerepet játszik az orrmandula megnagyobbodásában, a fáradtságban, a megfázásban és a fertőzésekben.

A tengeri növények számos egyéb, a gyógyításban használatos ásványt is tartalmaznak. A vérszegénység, a csont és a fogak rossz növekedése megfelelő mennyiségű kobalt szedésével megakadályozható. Az egészséges vér és a termékenység a szervezetben lévő cink és vas mennyiségének függvénye. A hipofízis klórt és mangánt, a hasnyálmirigy nikkelt és kobaltot igényel. Ezeket az ásványokat sehol máshol nem találhatjuk meg olyan bőségben, természetes állapotukban mint a tengeri növényekben, melyeket némelyik bioboltban vagy ázsiai kereskedésben megkaphatunk.

Édesvízi algák

1987-ben csaknem kétévi kutatás után, a Hippokratész Intézet újabb ételcsoporttal egé­szítette ki az étrendjét: egysejtű kék-zöld algákkal. Az utóbbi évek kutatásai megerősítik a saját kutatásainkat: az algák egyszerű aminosavak, enzimek és genetikai kód hordozói, olyan létfontosságú összetevőket biztosítanak, amelyek hiányoznak a szárazföldi ételekből, és amelyek a sejtregenerálódást a legalapvetőbb (kromoszóma) szinten mozdítják elő.

Ezek az egyszerű növények segítenek a mérgező salakok ártalmatlan anyagokká alakí­tásában; védenek a szabad gyökök ellen; szervezetünket a vitamin, az ásványi anyag, az alapvető és nem alapvető aminosavak legkiegyensúlyozottabb keverékével látják el. Biztosítják a táplálkozáshoz szükséges enzimeket, így segítenek az ételek, különösen a főtt ételek emésztésében. Az enzimek a fehérjét, a szénhidrátokat és a zsírokat bontják le.

A nagy hármas

Három, egysejtű algafélének – véleményem szerint – az étrendünkben a helye:

Szuper kék-zöld alga (Super Blue-Green Algae). Ez az alga jelenleg a világnak csupán egyetlen tavában található meg, az oregoni Klamath-tóban. Előállítója forradalmasította az algaipart, ugyanis bevezette a hidegen szárító eljárást, ezáltal növeli az alga tápanyag- és enzimtartalmát. Az alga regenerálja a test sejtjeit, és jelentősen javítja a szellemi képességeket.

Spirulina. Először Christopher Hill hozta Észak-Amerikába. A spirulina az első olyan kékeszöld alga, amit élelemként árultak az Egyesült Államokban. A világ sok részén vadon terem; a jelenlegi igény kielégítése céljából termesztik is. A világ egyes számú spirulina-termelői Kalifornia és Hawaii. A spirulina erősíti az immunrendszert, de tojáshéjszerű külső fala miatt nem könnyű megemészteni. A könnyebben emészthető Hawaii-típusát ajánljuk.

Ezt az algát évekig magas hőmérsékleten szárították. Mostanában azonban a cégek áttértek a liofilizálásra, amitől a termék a legjobbak közé került. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az általunk vásárolt spirulinát liofilizálással készítették-e.

Klorella. A klorella zöld algaféle. Először Ázsiában, különösen Japánban került az érdek­lődés középpontjába. Mivel igen magas a DNS és RNS tartalma, ez az egysejtű alga az egész szervezetre jó hatással van. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, rendbe hozza a bélműködést és gyógyító hatással van a sugárzás okozta betegségekre.

AZ ALGÁK ADAGOLÁSA.

Személyenként és termékenként változik. Olvassa el a használati útmutatást és javaslatokat! Kezdetben az ajánlott mennyiségnél kevesebbet fogyasszon, ha le akarja lassítani szervezete lehetséges méregtelenítési reakcióit, majd több héten át lassan emelje az adagot az érzéseitől függően. Az algák használói szerint, minél tovább fogyasztják, annál jobban érzik magukat. (Bár nagyobb hatékonyságuk miatt a por formájában árusított algákat ajánlják, a tabletták és a kapszulák szintén népszerűek, könnyen kezelhetőek.)FORRÁS: MANDALA-VÉDA KFT

A MANDALA-VÉDA KIADÓ KÖNYVEIHírek statisztikája:
Megnézve:21481
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus