Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Walter JENS HEADING_TITLE

Walter JENS

  Dátum: 2006 October 27, Friday
Hír összefoglalása:
Walter Jens szépirodalmi munkássága mellett teológiai, klasszika-filológiai, germanisztikai és retorikai tematikájú tanulmányköteteket is írt. Szellemi radikalizmus és a világnézeti frontoktól való függetlenség jellemzi nagy terjedelmű és jelentős hatású - többek között a Gruppe 47 körében kifejtett - kritikusi működését is.
Az 1923. március 8-án, Hamburgban született író, esszéista és kritikus, Walter Jens a német intellektuális és közélet egyik vezető egyénisége. 1956-tól a tübingeni egyetem klasszika filológia és (később) retorika professzora lett. 1976 és 1982 között a német P.E.N.-Zentrum elnöke, 1989-től 1997-ig az Akademie der Künste elnöke volt, 1997 óta pedig ugyanennek az intézménynek a tiszteletbeli elnöke.


Hír tartalma:


"Új író, de mekkora erejű látomás!" - ezekkel a szavakkal fogadta 1950-ben egy kritikus Walter Jens első regényét. A Nein - die Welt der Angeklagten [Nem - a vádlottak világa] című regény a totalitárius rendszerek - a fasizmus és a proletárdiktatúra - lélekromboló, az egyén(isége)t felőrlő világát mutatja be.
1951-ben megjelent, A vak című kisregénye a legjobbak közé tartozik, amit a vakok világáról valaha is írtak. A könyv hőse, Heinrich Mittenhaufen hamburgi tanító egy betegség következtében negyvenéves korában megvakul. A borzalmas csapást csak úgy tudja elviselni, hogy a valóságból álmai világába menekül. Az egyik kritikus az írta erről a kisregényről, hogy lehunyt szemmel kellene hallgatni - így lehetne legjobban megérteni az örök sötétségben tapogatódzó vak lelkivilágát.
Későbbi műveiben Walter Jens elsősorban a művészet, illetve a művészlét problémáival foglalkozik. Az 1963-as Herr Meister [Meister úr] esszéregény például magáról a regényírás technikájáról és lehetőségeiről szól, míg az 1968-ban publikált, Az utolsó vádlott című regény főhőse egy (fiktív) író és irodalomtörténész, Walter Sturm. A regényben Sturm, a művész egyben az utolsó individuum, az utolsó szabadon gondolkodó ember, s éppen ezért az "utolsó vádlott" is egy fiktív, de szikár realizmussal megjelenített világban, egy totalitárius rémlátomás-államban. A körülötte tomboló erőszakra sokáig hallgatással és passzivitással "reagáló" Sturmnak végül a "megtörni vagy megsemmisülni" alternatívájával kell szembenéznie, s ő e végső kihívásra határozott nemet mond az őt felhasználni akaró elnyomó gépezetnek.
Walter Jens szépirodalmi munkássága mellett teológiai, klasszika-filológiai, germanisztikai és retorikai tematikájú tanulmányköteteket is írt. Szellemi radikalizmus és a világnézeti frontoktól való függetlenség jellemzi nagy terjedelmű és jelentős hatású - többek között a Gruppe 47 körében kifejtett - kritikusi működését is.

Magyarul megjelent művei:

A vak (Európa, 1959)
Elfelejtett arcok (Európa, 1964)
Odüsszeusz testamentuma
(In: Hárman mennek, beszélgetnek: mai német kisregények, Európa, 1966)
Az összeesküvés /tévéjáték/ (In: Nagyvilág, 1971/7)
Az utolsó vádlott (Magvető, 1980)
A Júdás-ügy (Ulpius-ház, 2003)

Forrás: Ulpius-ház Könyvkiadó Bt.

Ulpius-ház Könyvkiadó Bt. könyveiHírek statisztikája:
Megnézve:5491
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus