Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Fűszernövények HEADING_TITLE

Fűszernövények

  Dátum: 2005 May 16, Monday
Hír összefoglalása:
Izsóp Tárkony Lestyán Bazsalikom Rozmaring ...


Hír tartalma:

Kerti izsóp
Hyssopus officinalis


Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot.
Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sűrű fürtökben lógnak.
Gyógyhatása a herpeszt okozó vírust gátolja, illó olaj tartalma miatt köhögés ellen kiválóan alkalmas.
Talajban nem igényes, magról is szaporítható, de érdemesebb cserepes növényeket vásárolni.
A növény föld feletti részének levágása a virágzás kezdetén, júliusban és esetleg másodszor, szeptemberben történik.
A fűszeres illatú levelek segítik a zsíros ételek emésztését.
Burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, burgonyás ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom fűszere, ízesítője.
A növényt és illó olaját a konzerv- és likőripar is használja.
Magassága: 30-40 cm. Szárazságtűrő növény.
Az érett magjait elszórja, így saját magát fönntarja a növény.
Hajtásait teljes virágzáskor vágjuk és szárítsuk.

Francia tárkony
Artemisia dranunculus


Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű.
Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak.
Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készűlt ételekhez használják.
A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bőfényű, melegebb tavaszi időszakot (május) és ekkor ültessük el a jó, megbízható helyről szerzett zöldellő töveket 30*40 cm-es tőtávolságra.
Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól.
A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől.
A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek.
A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló.
Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk.
Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik.
-Friss, -Zöld állapotban és megszárítva használják.
- Tárkonyecet
A tárkonyfűre annyi ecetet öntünk, hogy ellepje, néhány nap múlva annyira átveszi a tárkony illatát, hogy leszűrve bármilyen felsorolt ételt ízesíthetünk vele.

Levendula
Lavandula officinalis


Örökzöld dúsan ágas félcserje. Szürkés levelei aromás illatúak.
Száraz meszesebb talajt és napfényt kedvel.
Sziklakertbe, mediterrán kertbe, gyógynövénykertbe ültethető alacsony sövényként, vagy rózsák közé.
Megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények nem tetvesednek.
A virágokkal lekvárt, ecetet, édességeket, krémeket, sülteket ízesítenek. Fiatal hajtásvégei felhasználhatók salátákba.
A szárított virágfüzérek hosszú ideig megtartják illatanyagukat. Illatosítónak, molyirtónak használják.

Gyógyhatása: nyugtató, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő

Lestyán
Levisticum officinalis


A levelét és a gyökerét használják. A gyökerét 3-4 éves bokrok kiásásával nyerik.
Zellerre emlékeztető ízű. Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek. Lereszelt nyers gyökerét salátákba teszik, savanyítják. Magját péksüteményekre szórják.
1 méter magas és 50 cm széles. Az évelőágy közepén is állhat. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik.
A gyökereket a második, harmadik év végén ássuk ki.
A megtiszított gyökereket arasznyi nagyságúra vagdaljuk és hosszában két, három részre hasítjuk.
Már az ókorban és a középkorban is kedvelt fűszer volt.
Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek.
Gyökere jellemzően erős, zellerre emlékeztető, fűszeres illatú.
Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízelhajtó.

Borsmenta
Mentha piperita


Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában jó szolgálatot tesznek.
Pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Keverhető kakukkfűvel és majorannával együtt.
Nedves talajon, félárnyékban és meleg helyen fejlődik legjobban.
Tenyészterülete: 20*30 cm.
Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket.
Cserépben is tartható.
Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt kölcsönöz a pulyka töltelékének.

Gyógytea

borsmenta, ezerjófű, fodormenta keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. 5-10 perc állás után leszűrjük és este, reggel 1-1 csészével fogyasztunk.

Gyógyhatás

A fodormenta és a borsmenta egyaránt aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékeit. A borsmenta olaja főleg mentolt tartalmaz, míg a fodormentáé a karvont is. A két anyagnak hasonló tulajdonságai vannak, de a mentol hatásosabb.
Emésztést elősegítő. A mentol-görcsoldóként- nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait.
A mentol szábos fájdalomcsillapító krémnek az alkotórésze.
A borsmenta illóolaja számtalan baktériumot, valamint az ajak- és nemi szervi herpeszt okozó Herpes simplex vírust is elpusztítja.

Borsikafű - Csombor
Saturjea hortensis


Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.
A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.
Közép kötött, trágyázás utáni friss talajt szereti. Virágzás idején sarlóval vagy kaszával az alsó elágazásnál vágjuk - esetleg kétszer is - , majd szárítás után a növényt lemorzsoljuk és rostáljuk.
Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.
Gyomorerősítő, felfúvódást gátló, étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény.
A virágzás kezdetén, július elején vágjuk először.
Elszórja magját, ezért önmagát fenntartja. A kertben olyan helyet keressünk számára, hogy a kikelő palánták nyugodtan fejlődhessenek.
Magvetését márciusban végezzük.

Kerti kakukkfű
Thymus vulgaris


A leveleket nyáron kell szedni, akkor amikor virágzik a növény.
Fehér, vagy piros virágai nyáron nyílnak.
Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény.
Petrezselyem, zsálya, rozmaring és hát .. a kakukkfű. A leggyakoribb konyhai fűszernövények, de a kakukkfűolaj egyben gyógyszerként is számos család házipatikájában megtalálható.
- Az ókorban számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan a kakukkfüvet is húsok tartósítására használták. Szertartási állataikat gyakran hintették be kakukkfűvel, hogy az istenek kedvezőbben fogadják az áldozatot.
A vágását közvetlen a virágzás kezdetén, a talaj fölött 6-8 cm-es szárak meghagyásával végezzük. Háztartási célra elegendő 2-3 tő, de dísznövényként is ültethető.
Felhasználható nehezen emészthető leveseknél - bab, borsó, burgonya, paradicsom, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál, marhasültek, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, vörösbor-mártás fűszerezésére. Külföldön a körözöttek divatos ízesítője.
Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
Cserépben is nevelhető.

Bazsalikom
Ocimum basilicum


Tápanyagban gazdag napos helyet kedvel.
Cserépben, balkonládában is nevelhető. Fagyérzékeny növény, ezért magját csak májusban vessük el.
A családi szükségletet 4-5 növény fedezi. A növények júniustól - októberig folyamatosan virágoznak.
Leveleit frissen szedve felhasználhatjuk pizzákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekbe. A kellemesen erős illatú fűszert sokan kedvelik.
Levelét a csigák nagyon szeretik, ezért cserépben neveljük.

Rozmaring
Rosmarinus officinalis


Már az ókorban is nagyrabecsült fűszer és gyógynövény volt.
Leginkább francia és olasz ételek ízesítője.
Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.
A rozmaring fás szárú évelő örökzöld. A jellegzetes tűlevelű félcserje 40-80 cm magasra nőhet. A kertnek mediterrán hangulatot adó növénye.
Kúszónövény változatát (R. prostratus) kerti és futó dísznövényként is ültetik.
A napfényes és jó lefolyású, homokos talajokat kedveli.
A növény a fagypont körüli hőmérsékletet különösebb gond nélkül átvészeli, -nagyobb hidegekben viszont ajánlatos a töveket szalmával fedni, takarni.
Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője.
Már az ókorban is nagyrabecsűlt fűszer és gyógynövény. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására.
A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz
- ezek hatására tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével.
Fűszernövénykénti mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor-, vese- és bélpanaszokat válthatnak ki.
Fűszerként a a megszárított hajtásokról lemorzsolt leveleit használjuk.

Citromfű
Melissa officinalis


Elfelejtett fűszernövény.
Megszárított föld feletti hajtásait és levelét önállóan vagy étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják.
A friss növény citromillatú, a belőle kivont illóolaj is keresett.
Levelét saláták, mártások, töltelékek, gomba, szárnyas ételek ízesítésére használjuk.
Fehér virágai nyár végén nyílnak.
Gyógyhatása: Idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő. Teaként alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható.

További információk:

Fűszernövény vásárlás



Hírek statisztikája:
Megnézve:4516
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus