Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
  Bestline kiadó
  Dialóg Campus
  Édesvíz kiadó
  Európa kiadó
  Geomédeia kiadó
  Ulpius-ház
  Terebess kiadó
  Tinta kiadó
  Typotex Kft.
  Egyéb kiadók könyvei
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Törökország útikönyv térképekkel HEADING_TITLE

Törökország útikönyv térképekkel

  Dátum: 2005 May 17, Tuesday
Hír összefoglalása:
A Kelet és a Nyugat határán, két kontinensen elhelyezkedő, hatalmas országban minden megtalálható, ami a turistákat vonzza: a homokos tengerparttól a termékeny, gazdag folyóvölgyeken és az erdők borította hegyoldalakon át a hófödte csúcsokig mindenféle táj várja a kikapcsolódni vágyókat, számtalan lehetőséget kínálva természetjárásra, a legkülönfélébb sportokra és a pihenésre...


Hír tartalma:Ízelítő a TÖRÖKORSZÁG
című kötetből


Hol feneklett meg Noé bárkája?
Miért áll meg az élet november 10-én 9 óra 5 perckor egy percre az egész országban?
Hol él a törökországi ?Lochnessi? szörny?
Honnan ered a mauzóleum szavunk?
Hol született Ábrahám?
Mi az összefüggés a Fekete-tengeri Samsun városa és a Dél-Amerikai Amazonas folyó között?
Ki volt Krőzus?
Hol élt Szűz Mária?
Merre található az ókori világ hét csodája közül az a kettő, mely a mai Törökország területére esik?
Hol született Hermafrodita legendája?
Hol emeltek István királyunk tiszteletére templomot?
Hol található a Kínai Nagy Fal után a második legnagyobb várfal a világon?
Honnan származik a Nagy Sándor tetteit megjósoló bölcs?
Mely város lakossága volt a hősiesség és önfeláldozás példaképe?
Milyen a Kőműves Kelemenné legenda török változata?
Hol vágta át Nagy Sándor a gordiuszi csomót?
Melyik városban született a Mikulás?
Ki volt a török költészet Petőfije?
Honnan származik Pegazus s lovasa Bellaforonte?
Hol volt az ókori világ második legnagyobb könyvtára?
Hol található a hét kisázsiai egyházközösség?
Melyik folyóba fulladt bele Barbarossa Frigyes német-római császár?
Hol használták először a kereszténység szót Krisztus új vallására?
Hol volt az első, mai értelemben vett város?
Honnan került a Görög szigetekre a mogyorófa?


BURSA


Iznikből dél felé és északra a tóparti úton is elérhetjük Bursa városát. A ma egymillió lakosú város egykoron az Ottomán birodalom fővárosa volt, s Isztambul és Edirne után a harmadik leggazdagabb város történeti emlékekben. A város az Uludag hegy északi lejtőin fekszik, alig 30 km-re a Márvány tengertől.
A város nevét II. Pruziasz bithyniai királytól kapta i.e. 200 körül. Neve eredetileg Prusa volt, s ez vált később, a török időkben Bursa-vá. A területen ugyanakkor már a hettiták idejében volt település, ami később a frígek, a lüdiaiak, a perzsák, majd Nagy Sándor birodalmának volt része, mielőtt II. Pruziasz meghódította. A bizánci birodalomban Iznik mellett csak másodrendű szerepe volt, ugyanakkor az Ottomán éra alatt fővárosi rangra emelkedett. Az keresztes hadjáratok alatt többször is gazdát cserélt a város. Ugyanakkor a 15. századra Anatólia legnépesebb városává nőtte ki magát. Messze földön híres volt főiskoláiról, rabszolgapiacáról és bazárjáról. A fővárosi rang elvesztése után is megtartotta jelentőségét a város, amit leginkább az jelez, hogy a szultánok megtartották temetkezési helyüknek Bursát akkor is, mikor már Isztambul volt a főváros. Egykori központi szerepére tanúságtétel az a több száz történelmi épület, műemlék - dzsámik, fürdők, karavánszerájok, sírok és medreszék - amik mind a mai napig díszítik a várost.
Bursában és környékén mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget. Számos múzeum, templom, mecset várja a kultúrára szomjazó turistákat. A természet szerelmeseit az Uludag hegye, számos ornitológiai terület, barlang, vízesés várja, ugyanakkor a kevésbé aktív kikapcsolódásra a számos termálfürdő komplexum, fürdő, park, strand nyújt lehetőséget.
A városnak magyar vonatkozása is van, ugyanis itt írta meg Kossuth Lajos híressé vált kiáltványát az amerikai néphez, miközben 1850 márciusának utolsó napjaiban megpihent a városban a Kütahya felé vonuló száműzöttek menetével.
A városközpontból - ahol sok városhoz hasonlóan, itt is Atatürk lovasszobra áll - kelet felé indulva láthatjuk a város két legszebb épületét a zöld csempével díszített Yeşil Türbét - itt nyugszik I. Mehmet szultán egész családjával együtt - és dzsámit. Mellettük található a Török-Iszlám művészet múzeuma. Innen nem messze van a Yildirim Bayezit mecset és sír - aminek különösen szép márvány kapuja - valamint az Emir Sultan mecset, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra. A város másik oldalán van az Ulu tér, ahol az Ulu (nagy) mecset, ami az egyik legszebb példája a sokkupolás mecseteknek. További érdekessége, hogy a cédrusfa szószéket egyetlen szeg használata nélkül állították össze. Mellette található a fedett bazár, ami az isztambuli után a második legnagyobb az országban. Valamint innen lehet feljutni a fellegvárba is, ami már az időszámítás előtti első században is itt állt. A valaha állt városfalakból jelenleg 2 km látható még. Az első szultánoknak is itt vannak a temetkezési helyeik. I. Oszmán és Orhan Gazi szultánokon kívül még több mint 40 tagja van ide temetve az Oszmán háznak.
A város nyugati részén található a Muradiye negyed, ami II. Muradról kapta nevét - ő, Hunyadi János kortársa és ellenfele volt -, aki itt építette fel a róla elnevezett mecsetet. A mecset szomszédságában található a Muradiye Medresse, a szultán síremléke, aminek van egy nyílása a kupola közepén, hogy a szultán kívánságának megfelelően az eső öntözhesse síremlékét. Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmet és Cem szultán - akit bátyja kívánságára VI. Sándor pápa megmérgeztette - síremléke is itt áll. A körzetben található még egy öreg Ottomán ház, ami ma múzeumként működik, a Hüsnü Züber Evi múzeum, II. Murat szultán történelmi török fürdője, az Atatürk ház is. A Kultúra parkban található az Archeológiai múzeum, ami híres bizánci és római kori leleteiről és jelentős könyvtáráról. Ezen kívül a park egy kis állatkertnek, vidámparknak, egy csodás rózsakertnek, egy szabadtéri színpadnak és számos teázónak étteremnek ad otthont. Innen nyugatra található Bursa egyik nevezetessége, a Karagöz síremlék.
A legenda szerint Karagöz és társa Hacivat a Nagy mecset építőit szórakoztatták, s mikor a szultán ezt megtudta, kivégeztette a két tréfacsinálót, mondván, hogy miattuk halad lassan az építkezés. De az építkezés ezután még lassabban haladt. A szultán megbánta tettét, és egy Küsteri nevű embert megbízott, hogy tevebőrből készítse el a két komikus mását, és azokat mozgatva, s szöveggel kisérve szórakoztassa a munkásokat. Az alakokat lámpával vászonra vetítették s így született meg a még ma is nagyon népszerű Karaköz árnyjáték. A síremlék felett Karagöz és Hacivat alakja lóg korabeli viseletben vékony drótokon.
A város híres gyógyfürdőiről, termálforrásairól. Az egész napos városjárás után megéri betérni a városban található számos fürdő valamelyikébe egy kis felfrissülésre. A város már az ókorban is híres volt ezen fürdőiről. Theodora császárnő is ide járt gyógykezelésre.
A várostól jó 30 km-re emelkedik az Uludag 2543 méteres csúcsa, amit majd egész éven át hó fed. A környék népszerű túrázóhely s Törökország egyik fő télisport- és síparadicsoma. A városból drótkötélpálya visz fel egészen a csúcsig. A nemzeti parknak gazdag és egyedülálló a növényi és állati vegetációja a városhatártól egészen a csúcsig.

A turista információ félúton van a Nagy mecset és Atatürk lovasszobra között az Atatürk Caddesin. (+90 224) 220 18 48.

Kemping: Nur Camping Yalova Route / Bursa (+90 224) 254 74 53

A szálláslehetőségek többsége az Atatürk szobor és a Fellegvár közötti területen található. Hotel Güneş (+90 224) 222 14 04, Otel Çamlibel (+90 224) 221 25 65, Hotel Dikmen (+90 224) 224 18 40, Kent Hotel (+90 224) 223 54 20, Hotel Çeşmeli (+90 224) 224 15 11, Hotel Efehan (+90 224) 225 22 60.

TERMESSOS

Az 1665 méter magas Güllük hegy tetején lévő város, Törökország leglélegzetelállítóbb helyen lévő, s egyben legjobban épségben maradt romterülete.
A várost anatóliaiak alapították, akik Solymeus istenséget imádták, akit később Zeusszal azonosítottak. A városiak híres harcosok voltak, akik gyakran zaklatták a tengerparti városokat. Termessos azon kevés városok közé tartozik, amely ellen tudott állni Nagy Sándor hadseregének. Nagy Sándor hamar belátta, hogy nem tudja elfoglalni a várost - amit még manapság is nagyon nehéz megközelíteni - ezért felégette az olajfaligeteket, majd továbbhaladt. A város később is megőrizte függetlenségét, egyedül az Egyiptomi birodalom tudta bekebelezni. A Római Birodalom szövetségeseként függetlenséget kapott, aminek köszönhetően sokat fejlődött. Azonban az i.sz. 3-4. századra teljesen elnéptelenedett a város.
A parkolótól - Hadriánusz kapuján áthaladva - még tovább kell felfelé haladni egy keskeny sziklás ösvényen, melyet sziklasírok öveznek, hogy magába a városba felérjünk. Számos épület található a romterületen, mind közül azonban a színház a leglenyűgözőbb. Nem mérete, vagy épsége miatt, hanem lenyűgöző hátterének köszönhetően. A város felett található a hatalmas méretű temető, ahol több száz szebbnél szebb síremlék között lehet kalandozni a sűrű növényzet között. Érdemes megkeresni Alcetas síremlékét is.
A romterület megtekintése után érdemes a Nemzeti Parkot is felfedezni néhány óra sétával.


FORRÁS: Dekameron Kiadó

Könyváruház - szépirodalom

Könyváruház - szórakoztató irodalomHírek statisztikája:
Megnézve:9897
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus