Könyvajánló oldalak könyves hírek
Kategóriák
Kertészet képes termékajánló
Kert, Növények
Nyitott egyetem
Ezoterika
Kiadók szerint -->
Életrajzok
Irodalomtudomány
Legújabb hírek
Mályvarózsa telt barackszín virágú - Alcea rosea Charters Aprico
Piros virágú sásliliom - Hemerocallis Mahony
Zöld levelű árnyliliom - Hosta fortunei
Vizi jácint - Eichornia crassipes növények kerti tóba és akváriu
Vizitök - Nuphar lutea - Növények kerti tóba
Piros levelű cserszömörce - Cotinus Royal Purple
Hosta undulata Univittata - Árnyliliom - hullámos zöld-fehér lev
Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga
Yucca filamentosa Variegata - Tarka levelű pálmaliliom
Vörös áfonya - Vaccinium macrocarpon Big Pearl tőzegáfonya
Bambuszok a kertészetben - Phyllostachys aureosulcata Aureocauli
Cukorsüveg fenyő - Picea glauca Conica
Kertész Ákos HEADING_TITLE

Kertész Ákos

  Dátum: 2005 May 30, Monday
Hír összefoglalása:
1932-ben, a Nagy Gazdasági Válság közepén születtem. Gyerekkorom eseménytelenül telt el: túléltem a második világháborút. 1950-ben érettségiztem Budapesten, s mivel polgári származásom miatt nem vettek föl az egyetemre, tizenkét évig autókarosszéria lakatos voltam. 1958-ban jelent meg az első novellám, ennek köszönhetően kerültem minisztériumi ösztöndíjjal az egyetem bölcsészettudományi karára, nappali tagozatra, már harminc évesen.


Hír tartalma:

Egyetemi diplomával a MAFILM-nál, vagyis a filmgyárban helyezkedtem el mint dramaturg, forgatókönyv- és dialógusíró, innen mentem nyugdíjba 60 évesen, de azóta is dolgozom a filmszakmában. Saját regényeimből és idegen irodalmi anyagból, rendezői ötletből stb. számtalan forgatókönyvet és tévéjátékot írtam.
1994–97: Az Élet és Irodalom szerkesztője és főmunkatársa voltam.
Drámaírói és hangjáték-írói munkásságom is jelentős. Özvegyek című darabomat, például, több mint harminc színházban játszották német nyelvterületen, és szinte egész Közép-Európában; még Örményországba is eljutott. Jelenleg is színpadon van Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és természetesen Németországban. Újabb, átdolgozott változatának bemutatója a 2004/2005-ös évadban várható Budapesten.
Első novelláskötetem 1962-ben, első regényem, a Sikátor, 1964-ben jelent meg.
A Makra című regényemet, amely 1971-ben jelent meg először, tizenegy nyelvre fordították le (többek között japánra is) és nagyjából egymillió kétszázezer kötete fogyott el világszerte. Magyarországon is, német nyelvterületen is 250-250 ezer példányban adták ki, itthon hét, Németországban (akkor még Kelet- és Nyugat-Németországban is), összesen öt kiadásban.
A Családi ház manzárddal cseh fordítása 2003-ban jelent meg. A tisztesség ára franciául 2004-ben jelenik meg a Salon du Livre alkalmából.

Ars poétikám egyszerű: tilos az olvasót untatni, tilos az olvasónak hazudni. Ezen alapulnak filmjeim, színdarabjaim is. Hiszem, hogy a valóságot akkor is meg kell mutatni, ha ijesztő, mert az igazság mindig fölemel, megtisztít. Persze komédiázni, azt szabad!
Mindig megpróbáltam hiteles választ adni a kor kérdéseire, és csak akkor beszélni a magam fájdalmáról, ha ugyanaz a többi embernek is fájt.
Jelenleg új regényemen (A gyűlölet ára) dolgozom, mellyel korábbi két művem, A gyűlölet ára és A tisztesség ára egészül ki trilógiává.

Az alábbiakban csak műveim első kiadásait sorolom fel:

Regények
Sikátor (1964); Makra (1971); Családi ház manzárddal (1982); Zakariás (1990); A gyűlölet ára (1992); A tisztesség ára (2000); Még a kapanyél is elsülhet (2001)

Kisregények, novellák
Hétköznapok szerelme (1962); Névnap (1974); Kasparek (1979); A világ rendje (1984); Tündérmesék (1999); ZÉ és más történetek (2000)

Esszék, publicisztikai írások
Akár hiszed, akár nem (1994); Prófétát a lelátókra! (2002)

Irodalmi díjak, kitüntetések:
SZOT irodalmi díj (1965); József Attila-díj (1972, 1984); Az Év Könyve, jutalom (1990);
A Művészeti Alap irodalmi díja (1991); Magyar Köztársaság tiszti keresztje, polgári tagozat (1992); Tekintet, irodalmi díj (1996); Arany János-díj (1999); Gábor Andor-díj (2000); Demény Pál-emlékplakett (2002); Budapest Főváros Díszpolgára (2002); Hazám-díj (a XXI. század Társaság díja, 2002)


Az Ab Ovo által kiadott könyvei:

A tisztesség ára
Még a kapanyél is elsülhet
Prófétát a lelátókra!
Brúnó, Borcsa, Benjámin ...


FORRÁS: AB OVO KIADÓHírek statisztikája:
Megnézve:6600
VisszaÚj vásárló regisztrációja
Témakörök

Életrajzok

Ady Endre
Cervantes
Julian Barnes
Kazinczy Ferenc
Edgar Allan Poe
Vámos Miklós
Kertész Ákos
Walter Jens
Chia Mantak


| | |

Wiandt Kertészet | Kertészet webáruház
Könyv katalógus